Omgeving van Villa Bussola

In de omgeving van Villa Bussola

tramonte_monsampolo_gran_sasso2013

Agriturismo Villa Bussola bevindt zich op 2 minuten afstand van het dorpje Monsampolo del Tronto, in het zuidelijkste puntje van Le Marche. Een paar minuten in de andere richting ligt het dorpje Acquaviva Picena. De zee, de palmenstranden en de badplaats San Benedetto del Tronto bereikt u binnen 15 minuten; de prachtige historische stad Ascoli Piceno binnen 20 minuten.

monsampolo3.
In de omgeving van Villa Bussola bevinden zich talloze gezellige middeleeuwse dorpjes en stadjes. waarvan u hieronder een uitgebreide beschrijving kunt lezen:

De dorpjes en stadjes in onze omgeving

Monsampolo del Tronto
Monsampolo del Tronto

 • 10 km van zee
 • 18 km van Ascoli Piceno
 • 180 m boven zeeniveau
monsampolo4
Het dorpje met zijn oude stadsmuren boven op een heuvel biedt vanuit het park achter het klooster een indrukwekkend uitzicht over de Sibillini en de Gran Sasso gebergten. Op het plein zijn een bar, een buurtsuper, een apotheek, een afhaal pizzeria en een slager te vinden. Iedere maandagochtend is er markt.
 monsampolo3
Achter het oude klooster van S. Francesco is een “Pineta” (parkje met hoge pijnbomen) met een kinderspeeltuin en een buitenbar, waar in de zomer ‘s avonds de dorpsbevolking samenkomt om de kinderen te laten spelen, een praatje te maken en een drankje te drinken. Monsampolo staat o.a. bekend om zijn meubelrestaurateurs die, d.m.v. oude technieken, prachtige antieke stukken weer als nieuw maken.
De culinaire specialiteit van dit dorp is de chocolade-vijgensalami, een zoete en gezonde lekkernij die voornamelijk in oktober wordt gemaakt.
Bezienswaardigheden:
 monsampolo
– De kerk Maria Santissima Assunta, uit de 16e eeuw, waar het kunstwerk “la Deposizione” van A. Vitali en twee doeken van P. Gaia (l’Ultima Cena e La Circoncisione) zich bevinden.
– Het ex-klooster van S. Francesco, met zijn kenmerkende kolommengang met in het midden een waterput in travertino (een typische marmersoort uit de streek).
– In het gemeentelijke Paleis (palazzo Comunale) is een groot aantal boeken bewaard gebleven (Biblioteca Tomistica di Sant’Alessio) met kostbare boeken uit de 16e en 17e eeuw.
– Bovendien krijgt Monsampolo steeds meer bekendheid door de archeologische vondsten (o.a. bijzonder mooi bewaarde mummies) die er gedaan zijn: Museo Archeologico en Museo della Cripta.
Evenementen kalender:

 • 6 Januari: La Befana (op Drie Koningen) een oud vrouwtje op een bezemsteel dat cadeau’s aan de lieve kinderen geeft en (zoete) houtskool aan de stoute kinderen!
 • 17 Januari: Sant’Antonio (de heilige die brood aan de armen uitdeelt) wordt hier gevierd d.m.v. een groot vuur op het plein en stukjes brood met olie.
 • 3  Februari: San Biagio (de heilige die de keel beschermt) wordt jaarlijks gevierd met een optocht vanuit het dorp naar de oude kleine kerk die aan deze heilige is toegewijd. De dorpsbewoners bieden alle aanwezigen iets zoets te eten en een glaasje sterke zoete wijn (vino cotto).
 • Maart/April – Pasen:
pasen
10 dagen vòòr Pasen wordt een optocht door het dorp gehouden met het beeld van de heilige Maria en het suggestieve gezang van de kerkkoor.

Op Paasvrijdag is een grote en indrukwekkende optocht door de dorpstraatjes: mannen in speciale kledij dragen het zware houten kruis, gevolgd door de kerkkoor (die bijzonder goed is), het beeld van Christus in een loodzware baldakijn, de pastoor, het beeld van de heilige Maria en de dorpsbewoners. Langs de route zijn er zeer steile stukken waardoor de gelovigen de martelende tocht van Jezus nadoen: la Via Crucis, ook la Passione genoemd.

Juli: het zomerfeest en het zomercarnaval

La sagra degli gnocchi: Dit feest wordt gekroond door de hardloopwedstrijd die voor Villa Bussola langs komt én met de culinaire specialiteit “gnocchi” (aardappel/meel balletjes die met saus gegeten worden) en veel andere heerlijke gerechten.
De lange eettafels in het oude historische centrum zorgen voor een zeer bijzondere sfeer en de gezellige optredens voor het typisch Italiaanse gevoel!

Il carnevale estivo: de zomercarnavalsmiddag (dat helaas niet jaarlijks wordt gehouden) zorgt voor de gezellige sfeer!
De feestweek wordt afgesloten met indrukwekkend vuurwerk.

Augustus: La Contesa della Semola

dorpsfeesten
Een week lang dorpsfeest met heerlijke gerechten en vele evenementen, met als hoogtepunt de optocht met prachtige middeleeuwse kleding en oude spellen.

Het suggestieve dorp lijkt terug getoverd naar de Middeleeuwen: De dorpsbewoners verkleden zich en vol trots spelen ze de personages die eeuwen geleden het stadje bewoonden. Ook deze feestweek wordt met groot siervuurwerk afgesloten!

 presepe
November: San Martino (Sint Maarten) dat in Monsampolo gevierd wordt met een groot kampvuur op het plein en gepaard gaat met gepofte kastanjes en het proeven van de nieuwe wijn (novello).

December: Kerst

Presepe vivente (Levend kerstdorp):  Het oude Middeleeuwse centrum van Monsampolo wordt omgetoverd in een sfeervolle en indrukwekkende ambiance: de oude ambachtslieden (die door de huidige dorpsbewoners worden gepersonaliseerd) worden getoond in de vele gewelvenkelders, de levende kerststal die uitgebeeld wordt met muziek en dansen, een zoete attentie voor alle bezoekers en de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling van de bijzondere kerststalletjes van de lokale kunstenaar en aan het museum waar de beroemde mummies liggen. Een kerstmarktje en het bezoek van de kerstman maken de kerstsfeer af!


Monteprandone

Monteprandone

 • 5 km van Villa Bussola
 • 8 km van de kust (San Benedetto del Tronto)
 • 260 m boven zeeniveau
monteprandone
Monteprandone is een prachtig gerestaureerd dorp op de top van een heuvel (op 280 meter boven zeeniveau en op 5 km afstand van de kust) dat een indrukwekkend uitzicht over zee en bergen biedt.
Geschiedenis:

Tussen de IX en de X eeuw, als gevolg van vele invasies, werden door de vluchtelingen de heuvels langs de Adriatische zee tussen de rivier Tronto en het stroompje Ragnola bezet. Er werden hier vele burchten gebouwd. De oudste documenten die over het verdedigingsburcht van Monteprandone dateert uit augustus 1309. De herkomst van de naam wordt gegeven aan de legende over een Franse ridder, Brandon of Prandot, die in Ascoli was gekomen als volgeling van Karel de Grote. Sinds 8 juni 1292 is Monteprandone een eigen gemeente en koos onder de provincie van Ascoli Piceno te vallen. Dat werd geaccepteerd onder een voorwaarde: de burgemeester moest gekozen worden tussen een drietal burgers uit de stad Ascoli Piceno. Deze traditie is in stand gebleven tot 1861.
Tussen de XIV en de XV eeuw groeide Monteprandone uit tot aan de kust, dankzij de annexatie met de omliggende burchten Montetinello, Monterone, Montecretaccio en Porto d’Ascoli en de verwerving van Monticelli. Het wapenschild met 5 heuvels symboliseert deze samensmelting.

De heilige San Giacomo della Marca en de schilder Carlo Allegretti zijn in Monteprandone geboren.
Bezienswaardigheden:

– In het museum/bibliotheek San Giacomo della Marca zijn 54 boeken van deze heilige bewaard gebleven.
– In de San Nicolò Kerk is een houten kruis uit de XIII eeuw te zien.
– In het klooster Santa Maria delle Grazie -circa 1,5 km van het centrum-, dat door de heilige San Giacomo della Marca is opgericht, zijn o.a. een Madonna con Bambino in terracotta en de bekroning van Maria van Vincenzo Pagani te zien.

In het historische centrum -omgeven door hoge pijnbomen- zijn de oude stadsmuren en prachtige smalle steegjes bewaard gebleven.
De heuvels van Monteprandone zijn rijk aan wijngaarden waarmee de mooie Doc wijnen Rosso Piceno Superiore e Bianco Falerio worden gemaakt.
In Monteprandone kun je in diverse restaurants de fantastische keuken van deze streek proeven.


Acquaviva Picena

Acquaviva Picena

 • 5 km van Villa Bussola
 • 5 km van de kust (San Benedetto del Tronto)
 • 360 m boven zeeniveau
Acquaviva Picena ligt op de top van een heuvel op nog geen 10 km afstand van San Benedetto del Tronto. Het antieke fort en een groot gedeelte van de stadsmuren zijn intact gebleven, in het historische centrum van het dorp zijn de antieke huizen en de torens van en het ford een bezichtiging waard. De ambachtslieden bewerken riet en bies (met de typische “pagliarole”), volgens de antieke traditie. Dit dorp staat voornamelijk bekend om zijn geschiedenis en kunst.
acquaviva
Bezienswaardigheden:

In het oude centrum, de kerk van San Rocco. De bouw van La Rocca (burcht) werd in de 14e eeuw gestart en afgemaakt in de 15e door Baccio Pontelli. Nu is het museum van antieke wapens hierin gevestigd.

acquaviva-picena
In La Cappellina (kappelletje) van San Michele Arcangelo bevindt zich de sculptuur in “terracotta policroma” van San Michele dat uit het 18e eeuw dateert.
Evenementen:

Mei: Festa di Santa Rita.
Juli: Acquaviva nei fumetti (nationale bijeenkomst voor de humoristische grafiek en het komische theater).
Augustus: Sponsalia (historische herdenking van het huwelijk tussen Forasteria, dochter van de hertog Rinaldo van Acquaviva en Brunoforte, heer van Sarnano, dat in 1230 plaatsvond)
5 December: Feest van San Nicolò (vooral niet te vergelijken met onze Sinterklaas!)

Veel meer (actuele) informatie is te lezen op de site van:  Acquaviva Picena


Spinetoli

Spinetoli

 • 5 km van Villa Bussola
 • 15km van de kust (San Benedetto del Tronto)
 • 175m boven zeeniveau
 spinetoli
Oude tradities wijzen erop dat dit dorp in de Romeinse tijd een tempel was, dat gewijd  was aan de godin Tellure en tevens als college voor priesters diende.

In de laatste decennia is het oude dorp verder uitgegroeid richting het dal (Valle del Tronto), langs de doorgaande weg (de oude Via Salaria, die van San Benedetto del Tronto naar Ascoli Piceno en verder tot Rome gaat), dit deel van het dorp heet Pagliare del Tronto en is het gemoderniseerde en geïndustrialiseerde deel van deze gemeente.

Bezienswaardigheden:

De oude stenen muren, het Beeldende Kunst Museum, de oude klooster Santuario della Madonna delle Grazie (gebouwd in 1759), de kerk Chiesa di S. Maria Assunta (uit 1370), Eremo di San Rocco uit 1700, Toren Torre Civica, het uitzichtpunt Piazzetta Belvedere en de vele villa’s uit de periode tussen 1600 tot 1800 .

Evenementen:

 • in Juli: wereld muziek en cultuur festival
 • Laatste week van Augustus: Nationaal Beeldhoud Wedstrijd (al sinds 1995)
 • 2e zaterdag van September: Historische optocht ‘i Carri dell’Uva’ (de druivenkarren) dat sinds 30 jaar wordt gehouden.
 • 2e zondag van oktober: Dorpsfeest
 • 8 December: Dorpsfeest Immacolata Concezione


Offida

Offida

 • 20 km van Villa Bussola
 • 20 km van de kust (Grottammare)
 • 290 m boven zeeniveau
 offida1
Offida is een van de kleine juweeltjes van het zuidelijk deel van Le Marche. Het oude centrum staat op een rotsuitstulping, gescheiden van het moderne deel. Dit plaatsje heeft een ouderwetse uitstraling en is erg leuk om te bezoeken op donderdagochtend wanneer de stad vanwege de markt volop in beweging is.
Bezienswaardigheden:

De ongebruikelijke driehoekige Piazza wordt gedomineerd door een prachtig gemeentehuis, een van de beste voorbeelden van 15de eeuwse stadsarchitectuur in de regio. De prachtige loggia en zwaluwstaartvormige kantelen verlenen het plein haar eigenheid.

De kerk van Santa Maria della Rocca staat op kleine afstand van het plein. Deze Romaans-Gotische kerk is een van de regio’s belangrijkste voorbeelden van de kerkelijke kunst van Piceno. De kerk valt op vanwege haar indrukwekkende gestrengheid, nog eens benadrukt door de locatie; uitkijkend over de stad en de heuvels die het omgeven. Het gebouw begon als Longobardisch kasteel, voordat het werd overgedragen aan de Abdij van Farfa rond het jaar 1000. Het huidige gebouw dateert vanaf 1330. Een spiraalvormige trap reikt tot bovenin de kerk.
Recent zijn de 14de eeuwse fresco’s in het koor gerestaureerd. Het altaar is gemaakt van een stenen sarcofaag uit de Romeinse periode, met ingegraveerde dansers en druiventrossen.
offida720
 Het dorpscentrum bestaat uit een web van smalle straatjes, met vele renaissance details om te ontdekken.
offida200dHandgemaakte kant – Merletto a Tombolo – is een specialiteit.
Het maken van kant is een van Offida’s meest voorkomende ambachten. De kant-klossende vrouwen zijn nog steeds te zien, gezeten in de deurposten van de oude dorpsstraten.
Oorspronkelijk begonnen door de arbeidersklasse in de 14de eeuw, werd het maken van kant later gecultiveerd door de religieuse ordes en aristocratische families. De benedictijnse nonnen moedigden het verspreiden van dit handwerk aan, wat leidde tot een groei in de productie in de tweede helft van de 16de eeuw. In 1979 werd de Cooperativa Artigiana Merlettaie (CO. AR. ME.) opgericht om de productie van Offidaans kant te stimuleren en het rechtstreeks aan de consument te verkopen.


Ripatransone

Ripatransone

 • 35 km van Villa Bussola
 • 10 km van de kust (Grottammare)
 • 490 m boven zeeniveau
ripatransone
Hoog op de bergrug, boven de noordelijke hellingen van de mooie vallei van de Tesino rivier, vindt u het stadje Ripatransone. De oude verdedigingsmuren tonen de ouderdom en de verdedigingsfunctie. De restauratie hiervan is beperkt tot waar nodig, waardoor het authentiek is en vrijwel in de zelfde staat als de afgelopen eeuwen.
*
Geschiedenis:

Gedurende de 16de eeuw kende de stad een periode van rijkdom en aanzien en werd het een stad met een eigen kathedraal. Dit is de reden van de vele grote gebouwen in dit stadje zoals de vele kerken, de patriciershuizen, de musea en de archieven. Dit alles ademt een overvloed van kunst en cultuur en als u bij de schilderijen galerij aankomt, kunt u ook in de naastgelegen galerij een collectie van betongietwerk bewonderen; honderd originele beelden van de plaatselijke artiest Uno Gera.

*
Ripatrasone is bovendien uniek vanwege een smal steegje: slechts 43 centimeter breed en daarmee de smalste steeg in Italië. Maar er zijn ook vele andere smalle straten te bezichtigen.
Het uitzicht vanaf de stadswallen op 450 m hoogte is adembenemend: aan de ene kant kijkt u uit op de bergruggen en aan de andere kant op de zee. Met helder weer zijn diverse bergen tezien (Monte Conero, Gran Sasso-gebergte en zelfs de Maiella).
*
Ripatransone heeft voor de kinderen een spectaculaire survival te bieden: Quercus-park.
Evenementen: “Il cavallo di fuoco” (het vuurpaard) is een historisch evenement met vuurwerk en neemt plaats in april.


Fermo

Fermo

 • 40 km van Villa Bussola
 • 10 km van de kust (Porto San Giorgio)
 • 750 m boven zeeniveau
Een van de meest aanlokkelijke steden in de heuvels van het zuiden van Le Marche is Fermo. Het fort dat eens de stad domineerde werd in 1445 verwoest gedurende een volksopstand tegen de heersende Sforza familie. Het is nu de plaats waar stadsparken een prachtig uitzicht bieden over de wijdheid van Le Marche.
Bezienswaardigheden:

– De 13de eeuwse romaans-gotische kathedraal die van binnen rijkelijk is versierd, staat nu te schitteren op een open terrein. De binnenstad staat iets beneden het niveau van de kathedraal.
– De voornaamste overheidsgebouwen zijn rondom het grote mooie plein, Piazza del Popolo. Het door Sansovino in 1590 gemaakt standbeeld van de bisschop van Fermo, de latere paus Sixtus de 5de, staat voor de hoofdingang van het Palazzo Comunale. Het bevat de kunstcollectie van de stad waarvan het bekendste werk een vroege Rubens is: de Geboorte van Christus.

fermo-720
– Ook is het de moeite waard om de ondergrondse waterkelders te bezichtigen. Zij bestaan uit ongeveer dertig zeer goed onderhouden kamers, gebouwd in 41 en 61 v.Chr, om het benodigde drinkwater voor de stad op te slaan en te zuiveren. Het wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld op dit gebied in heel Italië.
– Vanuit de zee, die slechts op slechts 5 km van Fermo bevindt, ziet de stad er uit als een grote boot die vaart in de richting van het magische Sibillini gebergte, de Blauwe Bergen, die de dichter Giacomo Leopardi inspireerden. Op de Girfalco ligt de domkerk. Deze enorme kathedraal, genoemd naar de Maria-ten-Hemel opneming, werd gebouwd in 1227 door de meesterbouwer Giorgio da Como. De voorkant is gebouwd met Istrian stenen en heeft een prachtige rozet raam uit 1348 en ook een gotische nis met het beeld van de Maagd Maria. In de sacristie is een schilderijententoonstelling waar de belangrijkste kunststukken van de stad te bezichtigen zijn; de Aanbidding van de Herders door Rubens en de Verhalen van St. Lucia door Jacobello del Fiore.
*
– In de Corso Cefalonia, de hoofdstraat, kunt u twee patriciërs huizen vinden: Palazzo Azzolino met zijn typische binnenplaats en het Palazzo Vitali Rosati, dat ontworpen werd door Antonio Sangallo. Niet ver hier vandaan zijn het oude pandjeshuis en de Matteucci toren te zien.
– Het Palazzo dei Priori staat naast de oude universiteit en is nu de openbare bibliotheek. Deze bevat meer dan 40.000 boeken waarvan 200 oude wetboeken, 15.000 stuks 16de eeuwse boeken en duizenden oude tekeningen en afdrukken. In een van de kamers staat een houten globe, die gemaakt werd door Annunzio Maroncelli in 1722.
– Buiten de stad Fermo ligt Capodarco met zijn uitgebreide verdedigingswerken, die een prachtig uitzicht op de zee bieden. Meer mooie stadsdistricten zijn San Marco alle Paludi, dat een prachtige kleine kerk bezit, en verder Torre di Palma. Van de top van de heuvel gaat Fermo omlaag tot aan de zee met het zachte zand van Lido di Fermo, Casabianca en Porto San Giorgio.
Evenementen:

In de zomermaanden worden er wekelijks antiek – en ambachtsmarkten gehouden.
In augustus vinden hier middeleeuwse toernooien plaats.
In de zomer wordt er op Piazza del Popolo een Muziekfestival georganiseerd waarbij enige van ’s werelds beste muzikanten optreden.


Ascoli Piceno

Ascoli Piceno

 • 15 km van Villa Bussola
 • 25 km van de kust (San Benedetto del Tronto)
 Ascoli3
Deze fantastisch mooie stad die, naar men zegt, ouder is dan Rome heeft een groot historisch centrum dat vrijwel geheel gebouwd is van “Travertine” (een soort marmer dat in deze streek veel werd gebruikt). Het is een redelijk grote stad met 50.000 inwoners en met een historisch centrum dat te voet kan worden bekeken.
Bezienswaardigheden: Piazza del Popolo is een voetgangersgebied met een plein geplaveid met tavertijn marmer. Dit prachtige plein is een van de meest elegante provinciale pleinen van Italië. Aan de ene kant van het plein staat Palazzo del Popolo, een 13de eeuws gebouw, bewaakt door een monumentaal standbeeld van de paus Paolo III. Kijk binnen om de gewelfde renaissance rechtszaal te bekijken. De grote gotische kerk van San Francesco sluit een van de zijden van het plein af.
meletti
Op dit plein vindt u ook de beroemde bar “Meletti” waar het onder het genot van een glas “Prosecco”, kijkend naar de flanerende Italianen, goed toeven is.
Ascoli6
Het andere grote plein, Piazza Arringo, is bijna even indrukwekkend als Piazza del Popolo en wordt geflankeerd door de Duomo en het gemeentehuis.
crivelli-ascoli
Hierbinnen vindt men de Pinacoteca Civica, Ascoli’s kunstmuseum, met de 13de eeuwse mantel (piviale) van paus Nicholas IV, een verbazingwekkend borduurwerk gemaakt in Engeland. Kijk binnen de Duomo uit naar het kleurrijke veelluik “Madonna en Heiligen” van Carlo Crivelli.
De oude stadswijk heeft mooie oude gebouwen en een schitterend uitzicht op de zee. De beste straten zijn de Via Soderini en de Via di Solesta. De kerk van Santa Lucia werd gebouwd in 1557 ter ere van Paus Sixtus V, de beroemdste inwoner van de stad.
ascoli-piceno-720
Geschiedenis: De stad Ascoli Piceno is ongetwijfeld een van de belangrijkste, interessantste, historische en artistieke centra van Le Marche en zelfs van heel Italië. Eeuwen lang waren er al handelscontacten met Rome. De naam van de verbindingsweg tussen Ascoli en Rome, la Salaria, werd al genoemd bij de tot stand koming van de handels-overeenkomst in 299 v.Chr. Deze buitengewoon belangrijke weg, die de Tyrreense kust met de Adriatische kust verbindt, was van fundamenteel strategisch en militair belang voor de Romeinen.
Vele theorieën bestaan er over de herkomst van de stadsnaam:

 • Volgens de dichter Silio Italic is de naam afkomstig van de Pelasgic, een Griekse bevolking onder koning Aesis, die zich gevestigd hadden langs de Adriatische kust. Zij mengden zich met de bevolking die reeds in het Piceno gebied woonden vanaf de tijd voor het Nieuw Stenen Tijdperk. Hun woongebied met de huidige berg van Annunziata wordt tot heden nog steeds de Pelasgic heuvel genoemd.
 • Volgens de onderzoekers Strabone en Plinius de Jongere verscheen de Sabine bevolking in dit gebied ter gelegenheid van een rituele migratie bekend als de Primavera Sacra. Op de reis, die geleid werd door een specht, een vogel die gewijd was aan Mars of aan Pico, de mythische koning en zoon van Saturnus, kan men wellicht de afkomst van de naam Piceno afleiden.
ascoli-piceno-720-b
Het Piceno volk, ook wel genoemd de Picenti, begonnen zich af te zonderen van de andere Italiaanse volkeren gedurende het IJzeren Tijdperk. Zij beheersten vanaf ca 900 v. Chr. tot ca 100 v.Chr. een groot gedeelte van midden Italië ter hoogte de huidige regio’s Le Marche en Abruzzo. Recente studies vermelden geen verplaatsingen van daar verblijvende volkeren, wel van een samensmelting van gebruiken en culturen. Na een lange tijd kan van een oorspronkelijke bevolking worden gesproken die we nu Piceni noemen met Ascoli als hun hoofdplaats. De belangstelling die de Romeinen hadden om dit gebied te beheersen leidde tot een vrijheidstrijd in het jaar 269 v.Chr die, ondanks de vele verliezen, het Ascoli mogelijk maakte de zelfstandigheid van de stad te kunnen bewaren (Civitas Foederata: Stadsrechten onder Rome).
ascoli-quintana
Evenementen: Het steekspel van Ascoli –La Quintana– dat in de eerste week van juli en de eerste zondag van augustus plaatsvindt, is een van de meest opwindende en authentieke middeleeuwse schouwspelen in Le Marche. Het speelt zich af op het stadsplein. Het hoogtepunt van de spelen is de strijd  tussen ruiters met lansen en doelen van de zes stadswijken. Ook is er een enorme processie van  in 15de eeuwse kledij gestoken stadsbewoners en zijn er veel kleine voorstellingen en eetgelegenheden in de open lucht.
In de zomer is er een rijk cultureel programma met onder andere een Nationaal Humor Festival!
*
Ascoli Piceno is een stad die u bij een bezoek aan het zuiden van Le Marche zeker niet mag missen.


Colonnella

Colonnella

 • 10 km van Villa Bussola
 • 10 km van de kust (Martinsicuro)
 • 300 m boven zeeniveau
colonella2
Het dorp Colonnella dat uit 500 nC dateert, ligt 8km van zee op de top van een hoge heuvel vlakbij de rivier Tronto (deze rivier markeert de fisieke scheiding tussen de streken Le Marche en Abruzzo). Colonnella valt onder de regio van de stad Teramo in de streek Abruzzo.
Bezienswaardigheden: Het pittoreske historische centrum van Colonnella wordt bereikt door een lange, karakteristieke monumentale buitentrap die naar de kloktoren leidt (Torre dell’Orologio – gebouwd in de XIV eeuw).
Het dorp is gevormd door kleine steegjes, middeleeuwse palazzi en indrukwekkende pleintjes waar een prachtig kilometerslang uitzicht in drie verschillende richtingen te zien is (richting de Tronto-vallei in Le Marche, richting het Abruzzo-heuvellandschap en vanuit het hoogste pleintje bij de watertoren richting de kust).
colonella720
– Het antieke Palazzo Marzii (XVI eeuw), het gerestaureerde palazzo Pardi (XVIII eeuw) én het palazzo Municipale (het gemeentehuis waar aan de gevel de uit 1914 brons afbeelding van Giordano Bruno (Italiaans filosoof 1548-1600) te zien is) zijn een bezichting waard.
– In het parochiehuis Parrocchiale dei Santi Cipriano e Giustina (gebouwd tussen eind XVIII eeuw en begin XIX eeuw) zijn het beeld Statua lignea della Madonna del Suffragio (naar alle waarschijnlijkheid uit 1700) en een kostbare orgel met 27 pijpen (uit 1833) te zien.
– In de buurtschappen contrada Giardino en conrada San Martino, zijn twee antieke romeinse waterbronnen te zien, respectievelijk “Fonte Vecchia” (kort geleden gerestaureerd) en “Fonte Ottone”.
*
Colonnella is altijd al land van goede wijnen geweest, dankzij de bijzondere samenstelling van het terrein en de geringe regenval.
De heuvels rondom het dorp zijn bebouwd met wijngaarden van de wijnsoort montelpuciano, trebbiano en passerina (dit laatste is een autochtoon wijnsoort en wordt voornamelijk in de regio Teramo bebouwd). Colonnella is benoemd tot stad van de wijn “Città del Vino” door de nationale vereniging die samen met 300 andere Italiaanse gemeentes het oenologische toerisme promoten.
Evenementen: De beschermheilige van Colonnella is san Michele Arcangelo, dat jaarlijks feestelijk op 8 mei gevierd wordt.
*
De Italiaanse keuken: Tussen de steegjes boven op de top van de heuvel is een zeer goed restaurant/osteria, met een adembeneemde uitzicht over de Adriatische kust en de Tronto-vallei.


Civitella del Tronto

La Fortezza di Civitella del Tronto

 • 30 km van Villa Bussola
 • 30 km van de kust (San Benedetto del Tronto)
 • 590 m boven zeeniveau
civitella
Het fort van Civitella del Tronto, een pittoresk dorp net over de grens in de streek Abruzzo, is een van de meest indrukwekkende staaltjes van militaire architectuur van Italië. Het fort ligt op 500 meter hoogte op een rotsachtige kam en beslaat meer dan 25.000 vierkante meter.
 civitella720
Geschiedenis:
Het fort werd gebouwd tussen 1564 en 1576 tijdens de Spaanse overheersing en is het grootste door de Bourbon familie gebouwde in Europa. Het deed eeuwen lang dienst als het noordelijkste verdedigingswerk van het toenmalige Napolitaanse koninkrijk. De Bourbons (Borboni in het Italiaans) waren koningen van Napels, waartoe de regio Abruzzen behoorde tot de éénwording van Italië.
Civitella del Tronto lag aan de Noordgrens van het koninkrijk, die gevormd werd door de rivier de Tronto. Door z’n strategische ligging, bovenop een hoge uitstekende rots, kon men van de burcht de grens goed in de gaten houden. Het werd in de loop der tijd meerdere malen aangepast, maar de buitenmuren werden niet veranderd.
Het fort is in haar bestaan meerdere malen vernietigd tijdens hevige veldslagen, maar is nu, dankzij een grote dertien jaar durende restauratie, die begon in 1985, gelukkig weer open voor het publiek.
 civitella-ram
Ook tegenwoordig heb je vanaf de burcht een fantastisch uitzicht dat aan de ene kant van de heuvels van de regio Molise via de Abruzzese Apennijnen naar de heuvels van de Marken loopt en aan de andere kant de Adriatische Kust toont van Monte Conero bij Ancona tot voorbij Pescara.


La Via Salaria

La Via Salaria

 • 2 km van Villa Bussola
 • Romijnse weg van Porto d’Ascoli via Ascoli Piceno naar Rome
via-salaria
De Via Salaria, oftewel de “Weg van het zout”, is een beroemde weg uit de Romeinse tijd die liep van Rome naar de kust van de Adriatische Zee.
Geschiedenis:
De Via Salaria dateert waarschijnlijk al van vóór Romeinse tijden. De Sabijnen zouden de weg hebben gebruikt om vanuit de heuvels van Sabina naar de zoutmoerassen aan de kust bij Ostia te komen om zout te winnen.
De ligging van Rome aan deze route, strategisch in het midden met een de facto monopolie op het zout, wordt door sommige historici gebruikt als argument om het ontstaan van Rome en haar groei te duiden.
De Route Via Salaria verliet Rome door de gelijknamige Porta Salaria in de Aureliaanse Muur. Vandaar liep de weg via Reate en de vallei van de Velino om na het oversteken van de Apennijnen de vallei van de Tronto te volgen naar Asculum (Ascoli Piceno). Vanaf Asculum liep de weg in een min of meer rechte lijn naar de Adriatische kust bij Castrum Truentinum aan de monding van de Tronto.
In de Apennijnen zijn nog stukken van de oude weg aanwezig.
De Romeinen hadden het zout van de Adriatische zee nodig om de vele soldaten te betalen, die werden namelijk uitbetaald in zout. Zo is dan ook het woord Salaris (Sale–> Salaria–> Salaris) ontstaan, wat je vrijwel in alle talen terugvindt.


Badplaatsen in de omgeving van Villa Bussola

strand3


San Benedetto & Porto d'Ascoli

San Benedetto del Tronto en Porto d’Ascoli

 • 10 km from Villa Bussola
 • 30 km van Ascoli Piceno
San Benedetto del Tronto is een van de meest bekende badplaatsen van Le Marche, beroemd om zijn prachtige boulevard (8km) met schaduwgevende palmbomen en zandstranden.
De haven is van nationaal belang. San Benedetto del Tronto is omgeven door groene heuvels waarop vele beroemde middeleeuwse dorpen liggen.
san-benedetto-haven
San Benedetto del Tronto biedt een strandleven met veel sportieve mogelijkheden – van tafeltennis tot “bocce” (jeu de boulles), van atletiek tot zwemmen – zeevaartclubs, disco’s
en restaurants. De laatste zondag van juli wordt besteed aan het feest “della Madonna della Marina” (zee Madonna), met in zee een historische processie van de vissersflottilje.
san-benedetto-haven2
San Benedetto del Tronto is een badplaats aan de Adriatische Zee. Het lange strand behoord tot de mooiste stranden van Italië.
lungomare-san-benedetto
Het is begrijpelijk dat deze plaats de “Palmen Riviera” wordt genoemd: de riviera is trots op zijn 20 palmsoorten, waarvan de meest bekende zijn de “Phoenix Canariensis”, de “Phoenix Sylvestris” die verschillend kleuren vruchten dragen, en de “Eritrea Edulis” met zijn smalle bladeren, de “Chamaerops Humilis” veel voorkomend en met buitengewoon aanpassingsvermogen, de “Eritrea Armata” die gekend wordt door zijn schitterende kleurnuances van de bladeren, de Jubaea Spectabilis” waarvan er maar één exemplaar in San Benedetto staat. Deze heeft een omtrek van 4.74 m rond de voet en wordt genoemd in de Guiness Book as “the biggest palm tree in de world.’’
molo-sud
San Benedetto del Tronto, zowel exotisch als elegant, bestaat eigenlijk uit twee delen. Te weten de Torre dei Gualttieri, overblijfselen van een oud vestingwerk kenmerken het ene deel, terwijl het andere deel aan de zee ligt. Dit deel is meer uitgestrekt, met verschillende voorbeelden van Liberty-architectuur, een breed zand strand en moderne faciliteiten voor toerisme en sport.
san-benedetto4
In de 17de eeuw was de stad een klein gehucht van vissers en werd hooguit door 600 mensen bewoond. Het stoere karakter en de moed van zeelui maakte van de stad een van de belangrijkste visserijhavens van Italië en een van Italië meest voorspoedige vismarkten. De zeelieden handelden tot aan onbekende kusten, van Afrika tot aan Groenland. San Benedetto blijft nauw verbonden met zijn visserij tradities en leeft nog steeds van de met de zee verbonden activiteiten.
 viseten9
De gastronomische uitdrukking van oude zeelieden is het beroemde “brodetto alla San Benedettese” een lokale vissoep die van te voren besteld moet worden vanwege zijn moeilijke bereiding.
sentina
Tussen San benedetto en Porto d’Ascoli ligt een prachtig natuurgebied langs het strand. Hier kan er eindeloos gewandeld en gefietst (fietsen bij de ingang te leen!) worden.
Evenementen:
eind juni en eind augustus: Antiek Markt
Notte Bianca, eind juli = een hele nacht feest met muziek, de winkels blijven open en naarmate de nacht vordert, verlagen de prijzen van de goederen!


Grottammare

Grottammare
10 km van Villa Bussola
grottammare3
Over de heuvels, dicht begroeid met zilverkleurige olijfbomen, strakke rijen met wijnstruiken, geurende dennenbomen en bladrijke citrusplanten ligt de burcht Grottammare.
Geschiedenis:
Grottammare, reeds genoemd in de 8ste eeuw, was bekend om zijn St. Martinuskerk met zijn eenvoudige voorgevel maar met een bloemrijke versiering van binnen. Paus Alexander III woonde er in de abdij, die op de fundamenten van een oude heidense tempel was gebouwd. Op zijn verzoek wordt er, sinds de 1ste juli van 1175, in Grottammare feest gevierd ter nagedachtenis van het Sagra Giubilare (feest van de verdediger), wanneer de 1ste juli op een zondag valt.De paus was echter niet de enige belangrijke bezoeker van Grottammare; Garibaldi, Victor Emanuel, Girolamo Bonaparte, Franz Liszt, Grazia Deledda en Sibilla Aleramo verbleven hier ook. En verder ook nog Felice Peretti (paus Sixtus V) en Pericle Fazzini (beroemd beeldhouwer) die hier geboren werden.Zij allen vonden rust, vrede en inspiratie in de vertrouwde oude stad, als ook genoten zij van het milde en gezonde klimaat.
 grottammare
Bezienswaardigheden:
Door de eeuwen heen werd de oude stad verrijkt met vele schitterende gebouwen zoals de St. Lucia kerk uit 16de eeuw, de kerk van Johannes de Doper uit 18de eeuw, en het Oranje Theater dat uitziet op het mooie Peretti-plein met uitzicht op de zee. Aan de zeezijde van de stad treft men de St. Franciscus-kerk; de beschermheer van de vissers.Grottammare en de zee zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Eeuwen lang was de zee van het grootste belang voor de stad. Vanaf 1700 kende de haven een steeds groeiende ontwikkeling op gebied van handel en industrie.
 grottammare-strand
Vandaag is Grottammare een populaire badplaats, vooral bekend om zijn 5 km lange zandstranden. De mooie promenade wordt verfraaid door grandioze art-deco villa’s uit de vorige eeuw. De magie van Grottammare kan worden toegeschreven aan zijn palmbomen, de bloemenbedden, de goed verzorgde parkjes en de oude “borgo”, met zijn straatjes die steeds
omhoog en omlaag lopen (rond de oude paleizen en moderne boutiques).
Wie niet van drukte houdt, wordt aanbevolen om er een bezoek te brengen in het begin of aan het einde van de zomer.
Evenementen:
‘Sagra Giubilare’ (dorpsfeest) dat in juli plaatsvindt en het ‘Festival dell’Umorismo’ (humoristisch festival) eind augustus.


Villa Rosa & Martinsicuro

Martinsicuro en Villa Rosa
12 km & 17 km van Villa Bussola
martinsicuro
Deze badplaatsen liggen net over de grens in de streek Abruzzo. De rivier Tronto maakt als ware de scheiding tussen de streken Le Marche en Abruzzo. Martinsicuro is een moderne, rustige en aangename badplaats die haar gasten verscheidene soorten diensten biedt: een brede strandpromenade, een fietspad dat voert tot aan het nabijgelegen Alba Adriatica, goede restaurants (met name de vis-specialiteiten zijn een aanrader) moderne sportvoorzieningen zoals skatebanen, een kustbiotoop met een zeldzame faunaoase en lange stranden van fijn zand, een zeilbootsschool, etc.
martinsicuro
Geschiedenis:
Martinsicuro ligt aan de monding van de rivier Tronto en heeft pas sinds 1963 een eigen gemeente, maar is van zeer antiek oorsprong. Er zijn vondsten van de antieke stad Trentum-Castrum Trentinum, dat volgens Plinius de Oudere opgericht was door het Liburni-volk. Het oude stadsdeel werd begin van de zevende eeuw, na de verwoestingen van de Gotische oorlog en de bezetting door de Lombarden, verlaten. De nederzetting, die in de Middeleeuw tussen de Tronto-rivier en de oorspronkelijke toren (van Karel V als de “Turris op Trunctum” of toren in Tronto) leefde, verdween uiteindelijk in de veertiende en vijftiende eeuw.
villa-rosa
Villa Rosa is de zuidelijke buitenwijk van Martinsicuro.
In de laatste decennia is Villa Rosa een goed verzorgde toeristische badplaats geworden, ze is zeer geliefd door haar mooie brede zandstrand.

Pedaso & Porto San Giorgio

Pedaso en Porto San Giorgio
30 km & 40 km van Villa Bussola
 strand
Niet ver ten noorden van Grottammare ligt Pedaso: het strand bestaat hier uit fijn, kiezelachtig zand. De rotsen en kleine baaitjes wisselen elkaar af. De stad heeft de nieuwsgierige bezoeker veel te bieden, bijvoorbeeld de vele culturele en folkloristische activiteiten die ieder jaar grote groepen mensen aantrekken.
vis-eten2
Porto San Giorgio is sinds 1927 een van de meest chique badplaatsen in de regio Ascoli Piceno. Circa 5 km zandstrand, aanlegsteigers voor jachten en bootjes en een prachtig historisch centrum. In juli en augustus worden veel activiteiten georganiseerd. In het bijzonder het zeefeest, dat gehouden wordt begin juli: muziek tot diep in de nacht en het beste van de traditionele keuken, allemaal op het plein.