Le Marche algemeen

De Italiaanse provincie Le Marche in het algemeen

"Het best bewaarde geheim van Italië"

marcheLe Marche is een vrij onbekend en nog ongerept gebied met middeleeuwse stadjes en steden gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische zee in midden Italië.

Het landschap heeft een gevarieerde flora en fauna. De heuvels zijn bedekt met een lappendeken van wijn- en olijfgaarden, korenvelden, zonnebloemen en grasland.

De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van wandel en fietstochten. Met de auto of op de motor kom je via de talloze kronkelende wegen de mooiste plaatsen tegen, veelal op de toppen van de heuvels gelegen, mooi gerestaureerde middeleeuwse vestingstadjes die uitnodigen om verkend te worden.

In ieder dorpje is er wel wat te beleven of te bezichtigen: smalle steegjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, palazzi, kloosters, abdijen, kerken en musea, of gewoon gezellig in de plaatselijke bar genieten van een lokaal wijntje of een "espresso".

ascoli

Veel steden hebben hun authentieke karakter behouden. Vooral Urbino is een culturele topper. Met verder prachtige plaatsen als Ascoli Piceno, Fermo, Loreto, Cagli, Jesi en Fano.

Perugia en Assisi in Umbria, maar ook de staat San Marino zijn in twee uur te bereiken middels een mooie route door de Apennijnen.
Een bezoek aan de druipsteengrotten van Frasassi is onvergetelijk en verfrissend in hartje zomer.

In het voorjaar en de zomer valt er te genieten van concerten en opera uitvoeringen (bijvoorbeeld in het Sferisterio van Macerata), welke niet alleen in de steden maar ook vaak in de kleinere plaatsen georganiseerd worden. Augustus is de maand van de erg gezellige dorpsfeesten.

De keuken van Le Marche biedt een keur aan lokale gerechten met heerlijke vis, zwijn, pasta's, olijven, truffels, vers fruit en groente. Mooie DOC wijnen (Verdicchio, Vernaccia, Rosso Conero, Rosso Piceno en Falerio) zijn te proeven bij vele enoteca's en cantina's.

De Kust van Le Marche

De kustlijn van Le Marche is ruim 170 km lang en is een aaneenschakeling van romantische dorpjes en prachtige stranden.

De kustlijn van Le Marche bestaat voornamelijk uit zandstranden, behalve bij Ancona, waar de beroemde berg Conero de kust abrupt steil en rotsachtig maakt, met kleine adembenemende baaitjes.

strand5

Stranden

De historische badplaatsen met hun witte stranden en blauwe zee hebben alles in huis voor de meest verwende strandgangers. Niet voor niets hebben vele stranden in deze provincie afgelopen jaar 17 Blauwe Vlaggen ontvangen (de blauwe vlag staat voor de kwaliteit van het zeewater, de stranden, de kust, de veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de badgasten en de milieuvoorlichting ter bevordering van het behoud van de zee).

Het heuvellandschap van Le Marche

heuvels

Het landschap van Le Marche met zijn zacht glooiende heuvels, schitterende vergezichten en onvergetelijke panorama's, verleiden de bezoekers tot het maken van wandelingen langs de kastelen en borgo's (kleine antieke dorpjes).
De geschiedenis van deze provincie is vooral op de toppen van de heuvels terug te vinden: de vestingstadjes van de hertog van Montefeltro, de melancholie van de heuvels van Leopardi (beroemde dichter), de roepende kracht van de Gola del Furlo in Fermignano, de adembenemende grotten van Frasassi, de magie van de regio Pesaro, met de legendes van Gradara en de betovering van Urbino, de Barco van Urbania, Ascoli met zijn schitterende Piazza del Popolo en niet te vergeten Macerata en zijn historisch centrum.

De bergen van Le Marche

bergen

Monte Vettore
In het Sibillini-gebergte, met de Maga Alcina, op de bergen Nerone en Carpegna, in de bossen bij Cingoli (het "balkon van Le Marche"), vind je een onvergetelijk landschap. Tussen beuken en beekjes stimuleert de ruige schoonheid van de natuur tot het maken van wandelingen en trektochten. Van lichte voor iedereen toegankelijke wandeltochten tot het echte bergbeklimmen voor ervaren alpinisten.

pianogrande
Piano Grande
De Piano Grande, een hoogvlakte op 1400m hoogte, aan de voet van de Monte Vettore is in de lente een grote bloemenzee. Toeristen en fotografen uit de hele wereld komen speciaal hiervoor naar de Piano Grande. Ben je in de maand juni hier dan is een bezoek aan de Piano Grande een must!
In de winter wordt er volop geskied in de Sibillini. De skigebieden in Le Marche zijn: Sarnano, Camerino, Ussita, Acquasanta Terme, Comunità Montana di San Ginesio Monti Azzurri, Parco Naturale Gola della Rossa e di Frasassi.

Beroemdheden uit Le Marche

Raffaello (Sanzio): kunstschilder en architect uit de hoog-renaissance, geboren te Urbino in 1483
Giacomo Leopardi: dichter en schrijver, geboren te Recanati in 1798
Gioachino Rossini: Componist (in een periode van twintig jaar componeerde hij maar liefst 40 opera's), geboren te Pesaro in 1792
Maria Montessori: Arts, Antropoloog en Pedagoog (naar haar is het montessorionderwijs genoemd), geboren te Chiaravalle in 1870
Paus Pio IX: geboren te Senigallia in 1932
Valentino Rossi: motorcoureur (9 wereldtitels en 103 Grand Prix-overwinningen), geboren te Urbino in 1979

De geschiedenis van Le Marche

Lees hier de geschiedenis van Le Marche