De vier seizoenen

"Le Quattro Stagioni" (oftewel de vier seizoenen)

Le Marche is het hele jaar de moeite van het bezoeken waard. Wandelen, dorpen en steden bezichtigen, een dagje naar het strand, de bergen beklimmen, fietsen, paardrijden, motorrijden, shoppen, de typische gerechten en wijnen proeven en veel meer... Toch heeft ieder seizoen ook zijn eigen charme:

girasole
In de lente bloeit alles en is alles prachtig groen. De landschapskleuren zijn dan ook erg intens: een grote inspiratiebron voor bijvoorbeeld schilder- en tekenliefhebbers. De temperatuur is in deze periode zeer aangenaam (het kan bij uitzondering zelfs tot 29 graden oplopen!) en ideaal voor wandelingen. Dit is ook het favoriete seizoen voor motorrijders, fietsers, paardrijders, wandelaars, golfers, etc..

Maart is de maand van het snoeien van de planten en de voorjaarszon verwarmt al goed het landschap.
April, de maand van Pasen, in deze periode worden overal katholieke evenementen georganiseerd.
Mei, de natuur ontpopt zich: alles staat in bloei, de zon is steeds warmer en de strandtenten bereiden zich voor op de warme maanden. Voor Noord Europese begrippen is het al strandweer!

ascoli-quintana
Ook in de zomer heeft le Marche veel te bieden: vrijwel elke dag is er ergens een dorpsfeest dat gepaard gaat met veel muziek, heerlijke gerechten, mooie wijnen, veel kraampjes en bezoekers tot 's avonds laat.
Er worden talrijke activiteiten door de verschillende gemeentes georganiseerd (op bijvoorbeeld culinair, religieus, cultureel en historisch gebied). Bij de APT (VVV-kantoren) kunnen evenementenlijsten worden opgehaald.
In dit seizoen kan de temperatuur hoog oplopen (40 graden is geen uitzondering!), dan zijn de blauwe zee en de mooie stranden een heerlijke plek om te vertoeven. De Italianen brengen dan ook vooral aan het strand hun vakantie door, een schouwspel wat op zich al de moeite waard is om te bekijken.
Wie verkoeling zoekt, kan het binnenland ingaan. In de bergen is de temperatuur een stuk aangenamer en een picknick in de prachtige natuur is dan ook een aanrader!

In Juni beginnen de schoolvakanties en dat kan gevierd worden. Overal wordt ook aan de kleintjes gedacht om ze zoveel mogelijk te kunnen vermaken.

strand2
Juli is hartje zomer en overal is 't volop genieten met veel buitenfeesten.
Augustus, de maand dat de meeste Italianen met vakantie gaan. Ferragosto (de 15e van de maand) is ook altijd groot feest en ieder dorpje of stad viert het met grote festivals en veel siervuurwerk.

De herfst begint vaak pas eind oktober in le Marche. Het is inderdaad ook soms nog mogelijk om in zee te zwemmen (al zullen de Italianen je wel voor gek verklaren!). De rust is wedergekeerd en alles lijkt op een ander tempo te gaan. Dit is een goed seizoen om rustig dorpen en steden te bezichtigen en van het echte Italiaanse leven te genieten. De kleuren en geuren van de herfst zijn vooral in de heuvels en bergen goed te voelen. Alweer een prachtig seizoen voor bijvoorbeeld schilder- en tekenliefhebbers.

September is vaak nog zo warm dat het nog hartje zomer lijkt. De wat latere vakantiegangers kunnen nog heerlijk genieten van alles wat Italië te bieden heeft. In een wat rustige omgeving dan de vorige 2 maanden.

druiven
Oktober is de maand van de wijnoogst. Overal in het land rijden karren vol druiven. Als u de kans krijgt om even te stoppen bij een "cantina", dan kunt u met al uw zintuigen ervaren hoe de wijn cultuur in Italië bruist!

C360_2012-10-30-15-17-27_org
November is de maand van de olijvenoogst dat soms zelfs tot bijna begin voorjaar kan duren! Als u van olijfolie houdt, kunt u bij een "frantoio" heerlijke versgeperste olijfolie kopen. De talrijke verschillende smaken van de gouden olie zijn dan ook op hun best!

sneeuw

 

Tijdens de WINTER kan het in le Marche flink koud zijn. Temperaturen rond het vriespunt zijn normaal. Het kan zelfs sneeuwen aan zee en in de heuvels, wat prachtige uitzichten creëert. In de bergen (zoals de Sibillini-gebergte) is er ieder jaar sneeuw verzekerd! Skiën is dan ook een van de meest geliefde bezigheden. Er zijn veel pistes voor alle niveau's en dus plezier gegarandeerd!

avondmarkt
December is een gezellige maand: overal zijn kerststalletjes (ook levende), koortjes, muziek- en dansvoorstellingen te vinden. Overal zijn er kerstversieringen die voor een opgewekte sfeer zorgen. In de oude boerentraditie in Le Marche wordt er eind december een vetgemest varken geslacht. Op 31 december worden er hiervan worsten (zoals salami, salsiccia, e.d.) van gemaakt, die de rest van het jaar in de cantina aan de plafonds blijven hangen en de familie voor het hele jaar van vleeswaren voorzien!
Januari kent nog een traditioneel feest:"Epifania", waarbij de oude heks "Befana" wordt verbrandt!

carnaval
Februari is de maand van het carnaval. Optochten, verkleedpartijen, dorpsfeesten, overal zijn prachtige maskers te koop!

Het weer in Le Marche

Italië geniet van veel meer zondagen dan Nederland.
In principe is het ook zo dat "hoe zuidelijker u gaat, hoe warmer het wordt". Toch moet er ook rekening worden gehouden met de hoogteverschillen: als u in Le Marche aan de kust in hartje zomer 35 graden hebt, kan het in het binnenland en in de bergen 24 graden zijn. In de bergen koelt het 's avonds ook eerder af.
Toch kunt u er altijd van uitgaan dat het in Le Marche gemiddeld ca. 5-10 graden warmer is dan in Nederland.