Workshops Olijfolie produceren van A tot Z

Villa Bussola Olio Extra Vergine d'Oliva workshops

Kindvriendelijke vakantie accommodatie, agriturismo en kleine tenten camping in Le Marche, Italië. Huur je B&B kamer of je vakantie appartement (self-catering) of kom kamperen met je tent bij Villa Bussola.

Villa Bussola  is een Agriturismo en het woord zegt het al; buiten het toeristische gedeelte van ons werk om zijn we ook een boerenbedrijf, olijfolie producent om precies te zijn. Onder de "paraplu" van Agriturismo mogen we ook onze gasten laten leren/werken op het land in de vorm van workshops olijfolie productie.

Al Sinds 2007 organiseren we bij Villa Bussola deze workshops en hebben we elk jaar groepjes gasten ontvangen die meegeholpen hebben bij de oogst, maar ook bij andere werkzaamheden op ons boerenbedrijf.

Lijkt het jou ook leuk om heerlijk buiten te werken, wat te leren over Olijfolie, lekker te eten en drinken, nieuwe mensen leren kennen en weer naar huis te gaan met heerlijke "Villa Bussola Olio Extra Vergine d'Oliva "? Kijk dan hieronder naar de mogelijkheden of neem contact op via het formulier onderaan deze pagina. Wellicht tot snel!

Peter en Vanessa

Onze trots

Onze trots is zonder meer de heerlijke Villa Bussola olijfolie die we elk jaar produceren. We kochten Villa Bussola in 2005 inclusief 100 olijfbomen van (toen) ongeveer 80 jaar oud. De bomen waren de laatste 15 jaar sterk verwaarloosd en moesten dus drastisch gesnoeid worden.
Een -in onze ogen- groot voordeel van deze verwaarlozing was dat de olijven hierdoor volledig biologisch zijn. We zijn niet gecertificeerd als biologische boeren, maar we behandelen onze bomen wel volgens een biologisch verantwoorde manier. We gebruiken dus geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Het proces van A tot Z

Het plukken wordt door ons zelf gedaan en verloopt helemaal handmatig. Om de twee  / drie dagen gaan we met ongeveer 500 kg naar de "Frantoio" (pers c.q. molen) en laten daar de olie persen. Dit gaat volgens een modern procedé waarbij de olijven eerst gewassen worden, dan gemalen/geperst, daarna gaat de massa in een eerste centrifuge waar de vaste stof wordt gescheiden van de vloeistof (water en olie), waarna het naar een laatste centrifuge gaat waar het water van de olie wordt gescheiden.
Het resultaat: heerlijke Villa Bussola "Olio extra vergine d'oliva"!

In mei 2009 hebben we 200 jonge bomen aangeplant die nu volop in productie zijn, en in januari 2016 nog eens 130 bomen. Daarmee komt het totaal aantal olijfbomen op ruim 400! Onze olijfboomgaard bestaat uit verschillende rassen olijven waarvan Leccino, Frantoio, Oliva Ascolana en Pendolino de belangrijkste zijn.

Veel van onze gasten van de afgelopen jaren hebben onze olijfolie al geproefd tijdens de gezellige Italiaanse diners aan de lange tafel bij het huis en er zijn vele flessen richting Holland vertrokken. Helaas moesten we aan het eind van het seizoen nee verkopen, omdat we uitverkocht waren!

Wat zeggen onze gasten...

  "Wat een feest is het om olijven te plukken. Echt genieten van het prachtig uitzicht en de natuur. Een kick om uit één boom een vol krat olijven of meer te halen. Samen met super leuke mensen plukken en nieuwe vrienden maken. Mooie gesprekken gevoerd, nieuwe inzichten gekregen en vooral veel gelachen. Ontbijt, lunch en diner zijn super. En s’avond moe maar heel erg voldaan naar bed. Heel graag nog een keer oogsten!"

  "bedankt!
We hebben genoten van jullie prachtige plek, het plukken, de gezelligheid en last but not least de uitstekende maaltijden! Kortom :een top-week gehad bij jullie.
De data voor volgend jaar staan al in de agenda!"

Wil je ons helpen met de olijvenoogst? Wat kun je verwachten?

Buiten de gezelligheid, het vaak nog heerlijke T-shirtweer (zie de foto's), de heerlijke Italiaanse keuken en de frisse buitenlucht ziet een Olijvenoogst workshop / arrangement er ongeveer zo uit:

3 dagen achter elkaar buiten werken in contact met de prachtige natuur (vanaf ca. 9.30 tot 13.30 en van ca. 14.30 tot 16.00 uur)
Lunch op locatie (pick-nick met verse producten)
Tijd voor jezelf om te relaxen of nog iets te ondernemen
19.30 uur gezamenlijk diner

Na 2 à 3 dagen plukken brengen we de ongeveer 500kg olijven naar de pers om er olie van te laten maken en de volgende dag beginnen we aan de volgende lading.

Verblijf: op basis van logies en ontbijt. Op de werkdagen zijn ook de maaltijden inbegrepen.

Kosten: afhankelijk van de duur van je verblijf en het aantal dagen dat je wilt/kunt werken.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina.

Helpen op het land / olijfbomen snoeien

Olijfbomen snoeien / helpen op het land

In de maanden december tot april werken we veel op ons land. Zo moeten bijvoorbeeld onze ruim 400 olijfbomen gesnoeid worden.

Afhankelijk van het weer, en jouw wensen, werken we zo'n 6 uur per dag, je krijg uitleg over hoe en waarom de olijfbomen gesnoeid worden.

Verblijf is op basis van logies & ontbijt, op de dagen dat je werkt zijn lunch en diner inbegrepen

Een dag helpen op het land kan er, afhankelijk van het weer en in overleg, als volgt uitzien:

  • 8:30 gezamenlijk ontbijt
  • Rond 9:00 gaan we aan de slag in de boomgaard.
  • rond 11:00 drinken we koffie op het land
  • Rond 13:00 lunch
  • Rond 14:00 gaan we weer aan de slag op het land
  • Rond 16:00 stoken we het afvalhout op (met een wijntje er bij)
  • Van 17:00 t0t 20:00 vrij
  • Om 20:00 diner

Kosten zijn afhankelijk van de duur van je verblijf en het aantal dagen dat je wilt meehelpen, Wil je meer weten neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Wellicht tot snel!

Peter en Vanessa

Klik op het + teken en vul het formulier in.

Informatie aanvraag formulier