Communicatie met de makelaar

DAGBOEK “communicatie met de makelaar”

(Let op! Dit dagboek wordt NIET meer bijgehouden)

Dagboek van febr t/m sept 2005

Hieronder kun je onze eerste (slechte) ervaring met een Italiaanse makelaar lezen.

eind februari 2005
hebben we voor het eerst contact met de makelaar.

in maart
communiceren we regelmatig met hen via
e-mail over het huis dat ons het meest aanspreekt én over ander vastgoed. Martin, degene waarmee we contact hebben, spreekt goed Engels en is zelf Duits. De contacten verlopen steeds snel en correct en in het Engels.

in april
besluiten we om aan het einde van de maand naar Italië te gaan om het huis en evt. ook andere huizen te gaan bezichtigen. We maken een afspraak, en

4 mei 2005
We gaan met Martin en de geometra (=landmeter) het huis bekijken. We zijn onder de indruk, want we hebben in 3 dagen tijd veel huizen gezien, maar dit huis blijft op nr. 1 van onze lijst staan. Hiervoor krijgen we een warm gevoel van binnen…
Dezelfde middag spreken we ook de makelaar zelf (Gildo), die ons het e.e.a. uitlegt en waarmee we verder ook zaken zullen doen als we een bod willen uitbrengen. Helaas spreekt de makelaar geen Engels en moet Vanessa alles vertalen voor Peter. Dit is wel erg vervelend, want zelfs voor Vanessa (na 16 jaar NL!) is de zakelijke Italiaanse taal moeilijk.
We spreken af dat we erover nadenken en een week later weer contact met hen opnemen.

10 mei
Vanuit NL laten we de makelaar weten dat we erg geïnteresseerd zijn in het huis en dat we snel een bod hopen te doen. In dit mailtje stellen we een aantal vragen.

13 mei
We mailen opnieuw met het makelaarskantoor en stellen een aantal nieuwe vragen.

16 mei
We doen een schriftelijk bod op het huis.

22 mei
We sturen opnieuw een mail met het bod op het huis, maar deze keer in het Italiaans én met de mededeling dat we de dag erna alle nodige papieren zullen opsturen en mailen, die nodig zijn voor de aanvraag van de hypotheek. En dat doen we natuurlijk ook.

Donderdag??? Gebeld en krijgen steeds geen antwoord. Uiteindelijk horen we dat Gildo de hele week op cursus is.

26 mei
We krijgen een mailtje van Martin dat Gildo op cursus is en dat hij volgende week zal reageren op ons bod en de aanvraag voor de hypotheek.

3 juni
We sturen een mail met de vraag of ze alles ontvangen hebben en of er problemen zijn, want we maken ons zorgen over de vertragingen.

???Vaak met de makelaar Gildo gebeld.

13 juni
we krijgen via mail de eerste versie van de preliminare (voorlopig koopcontract). Het is een standaard document, waarin onze gegevens en die van de verkopers staan (onjuist!) en waar de gegevens van het huis en de prijs ook nog foutief staan vermeld!!!! Bovendien zijn de vragen die we stelden nog niet beantwoord!

14 juni
we bespreken de punten met mijn zwager in Verona en sturen de ge-reviewde versie terug naar de makelaar.
De makelaar maakt alweer een nieuwe versie (die is nog steeds niet helemaal ok). Onze vragen worden opnieuw niet beantwoord.

15 juni
We krijgen antwoord op onze vragen en een nieuwe versie van de preliminare (voorlopig koopcontract).
Wij wijzigen deze opnieuw en sturen zelf onze versie naar ze terug. Mijn zwager heeft ons geweldig geholpen en de man van mijn vriendin Lara ook (hij is zelf makelaar!).
Zaterdag gaan de verkopers de preliminare tekenen!

21 juni
Ik breng mijn zwager op de hoogte van de huidige status: de preliminare is niet getekend omdat de verkopers (6 personen) niet vrij konden krijgen. De afspraak is een week verzet.
De verkopers zijn niet blij met het voorbehoud mbt de hypotheek, ze willen niet 3 maanden wachten.

22 juni
De makelaar mailt dat de bank nog een paar vragen heeft voor de aanvraag van de hypotheek. Wij mailen meteen de antwoorden.

26 juni
We faxen alle officiële aanvraagpapieren voor de bank. Binnen een paar dagen zouden we de schriftelijke toezegging moeten krijgen.

woen 29 juni
Gebeld met de makelaar. Hij krijgt morgenochtend een telefoontje van de bank. Hij vraagt me morgenmiddag te bellen (mobiel, want hij is de hele dag op pad).

dond 30 juni
De hele middag geprobeerd de makelaar te bellen. Ik kreeg hem niet te pakken, hij was niet op kantoor en zijn mobiele telefoon stond uit of was niet bereikbaar.

vrij 1 juli
Gebeld met makelaar. Hij wacht nog op reactie van de bank. Gisteren was de batterij van zijn mobiele telefoon leeg. Hij belt straks met een antwoord van de bank. Hij belt natuurlijk niet, dus bel ik hem weer op. Hij heeft de contactpersoon van de bank niet kunnen spreken, hij is er maandag weer.

ma 4 juli
Gebeld met de makelaar. Hij zegt dat hij de bank gesproken heeft en dat het nog een paar dagen gaat duren voordat we een antwoord hebben.

don 7 juli
Gebeld met de makelaar. Hij heeft de bank gesproken, ze willen de fiscale documenten vertaald en gelegaliseerd door het consulaat in Amsterdam hebben. Of we dat even willen regelen! En… omdat ik het vraag… hij gaat 17 juli met vakantie tot het einde van de maand. Niemand vervangt hem. Ik vraag of het niet makkelijker is als ik zelf de bank bel en met ze praat over evt. struikelblokken… Maar dat vindt hij niet nodig. Als we de OK van de bank hebben, zullen wij zelf met de bank afspraken moeten maken mbt de hypotheek. Peter “flipt”: hij reageert af door de hele avond Gildo uit te schelden!

vr 8 juli
We gaan weer aan de slag: het consulaat gebeld om te vragen hoe de procedure van vertalen en legaliseren van documenten werkt. We krijgen 2 namen van Italiaanse beëdigde vertalers die ook erkend zijn door het consulaat. Die bel ik meteen, maar krijg geen antwoord. Peter neemt contact met al zijn werkrelaties (belastingadviseurs, vertalers, etc.) en regelt alweer alle papieren die we moeten vertalen.

ma 11 juli
Een van de twee vertalers gesproken. Hij kan begin van de middag naar de documenten kijken en een inschatting maken van de kosten. Peter heeft van de belastingadviseur begrepen dat we niet alle pagina’s van de fiscale rapporten hoeven te laten vertalen, maar alleen de laatste… toch nog ca. 20 stuks (en dat kost ongeveer 0,20 euro per woord!). Met Shaila op de fiets gestapt, naar King-Ping gefietst, de documenten opgehaald, weer naar huis en dan met de auto naar de andere kant van de stad om de vertaler te spreken. Hij maakt een inschatting: het zal rond de 1500 euro gaan kosten! Hij adviseert ons contact op te nemen met de bank en te vragen wat ze precies vertaald willen hebben, dat scheelt misschien in de kosten. Als Shaila thuis slaapt, bel ik de makelaar (in een keer te pakken!!!) en hij geeft me meteen het nr. van de contactpersoon van de bank (ik vermoed dat de makelaar het heel erg druk heeft nu net voor zijn vakantie en dat dit hem nu gewoon goed uitkomt!). Ik ben alleen blij. Ik bel meteen de bank en ik krijg een zeer professionele indruk. De man moet eerst even met het hoofdkantoor bellen en hij belt me terug. Dat doet hij ook nog! De persoon die hij moet spreken bij het hoofdkantoor is er morgen, hij belooft me morgen in de loop van de ochtend mobiel te bellen. Wij voelen verademing en zien weer een lichtpuntje…

di 12 juli
Ik word gebeld op mijn werk op mijn mobile telefoon! Dat is mooi! De bank wil inderdaad de rapporten vertaald hebben én een briefje van ons werk waarop staat sinds wanneer we in dienst zijn en of dat voor onbepaalde tijd is. Dat regelen we meteen. Dit voelt goed.

woe 13 juli
We maken een afspraak met de Italiaanse vertaler en gaan ‘s ochtends vanuit ons werk alle papieren afleveren. De vertaler reserveert volgende week voor onze opdracht en zal ervoor zorgen dat hij donderdag aan het einde van de dag alles klaar heeft.

vrij 22 juli
‘s Ochtends vroeg hebben we vertaalde documenten opgehaald bij de vertaler (hij heeft de hele nacht doorgewerkt om ze op tijd klaar te hebben! kosten: 1154 euro!!!) en we zijn (Shaila, Vanessa, Sabine en Floor) naar Amsterdam doorgereden om bij het consulaat voor 15.50 euro op een document de handtekening van de vertaler te laten verifiëren!

ma 25 juli
De bank gebeld en alle papieren eerst gefaxt en dan met DHL opgestuurd naar de filiaal te San Benedetto del Tronto. Als hij alles binnen heeft, belt hij ons nog….

woe 27 juli
met de bank gebeld. Ze hebben pas vanochtend de papieren ontvangen en ze hebben meteen alles doorgestuurd naar het hoofdkantoor, waar de internationale aanvragen worden behandeld. Hij hoopt ons over een paar dagen een antwoord te geven.

vrij 29 juli
met de bank gebeld: Maandag krijgen we een antwoord.

ma 2 augustus
met de bank gebeld: Vandaag of morgen krijgen we antwoord.

di 3 augustus
met de bank gebeld: Het duurt nog een paar dagen.

do 4 augustus
de bank 5x geprobeerd te bellen, maar er wordt niet opgenomen. Toen ik ‘s avonds Shaila aan het voorlezen was, voor het naar bed gaan, hoorde Peter mijn mobiele telefoon afgaan. Het was Italië, maar hij was net te laat. Ik heb teruggebeld en het was Gildo, de makelaar!!!!! Hij wilde nog een paar puntjes mbt de huidige hypotheek hier in NL weten (hoelang doorlooptijd, hoe lossen we af, etc.). Hij hoopt volgende week een antwoord te hebben. Als het goed loopt, hebben we dus een hypotheek voor het aangevraagde bedrag. Ik heb gevraagd of het dak nog dicht gemaakt is, maar hij zegt dat de huidige eigenaren dat niet wilden doen en hij zegt dat de geometra geweest is en geen extra schade heeft ontdekt, bovendien kan hij evt. iemand sturen om een zijl over het dak te laten spannen. Hij heeft ook de verkopers gesproken en volgens hem kan hij ze snel bij elkaar krijgen voor het tekenen van het voorlopige koopcontract. Toen ik vroeg of wij na het tekenen al de sleutels mogen hebben voor het laten maken van offertes, zei hij dat het geen probleem is, want de sleutels hebben zij en we kunnen het in het voorlopige koopcontract opnemen.

do 11 aug
De makelaar gebeld. Hij krijgt morgen een antwoord van de bank????????

vrij 12 aug
De makelaar gebeld. Hij zou gebeld worden door de bank, maar dat is nog niet gebeurd. Hij gaat zelf met de bank bellen. Hij belt me binnen 5 minuten terug en vertelt dat degene die onze aanvraag behandelt (het schijnt alleen een persoon te zijn die alle internationale aanvragen behandelt!) bijna klaar is. Alle obstakels in het aanvraagproces zijn succesvol doorlopen en nu zijn we bij de laatste beland. Deze man hoopt vanavond of dinsdag klaar te zijn (maandag is het 15 aug. = Ferragosto = feest in Italië) en belooft dinsdag uitsluitsel te geven. Alles is positief en het enige wat zou kunnen uitkomen, is dat we een hypotheek van een iets lager bedrag toegewezen krijgen. Ik meld dat dat geen ramp is. De makelaar legt me ook uit dat het allemaal zolang duurt / heeft geduurd omdat er pas op het laatste moment door de bank de vertaling van de documenten werd geëist. Dat leek ervoor geen noodzaak te zijn. De verkopers schijnen ook gemeld te hebben dat ze snel alles willen afhandelen, want hoe langer het duurt, hoe onzeker sommige partijen worden (we hebben te maken met 6 verkopende partijen!). De makelaar belooft me dat hij uiterlijk dinsdag mij belt met de officiële melding van de bank. Peter wordt helemaal gek en is in staat om de makelaar te bellen en persoonlijk uit te schelden (gelukkig zou de makelaar niets begrijpen!!!), maar na een paar uurtjes kan Peter weer grapjes maken over “domani domani”….

dins 16 aug
Om 13.45 uur heb ik nog steeds geen telefoontje gehad.
Om 16.35 uur bel ik de makelaar. Hij meldt nog geen telefoontje te hebben ontvangen en zelf ook nog niet gebeld te hebben met de bank. Hij belt ze meteen en belt me met een antwoord. Hij belt niet meer terug!
Om 18.15 uur en om 18.30 uur heb ik getracht hem weer te bellen, maar zijn mobiele telefoon is niet bereikbaar!!!! Peter en ik beginnen ons steeds meer onzeker, machteloos en vooral boos te voelen.

woe 17 aug
Na een aantal keer proberen, heb ik de makelaar gesproken.
Ik heb aangegeven dat we het geduld beginnen te verliezen en dat ook het vertrouwen minder wordt. Hij deelt onze gevoelens en geeft aan dat hij gisteren niemand kon bereiken en vandaag alleen een mevrouw van de bank, want zijn contactpersoon is met vakantie. Hij heeft deze mevrouw laten weten dat we ontevreden zijn en dat we snel een antwoord nodig hebben. Deze mevrouw was wel op de hoogte van onze aanvraag en dat het ook moeizaam verliep en beloofde de makelaar hem terug te laten bellen. De makelaar heeft me beloofd dat hij mij terugbelt zodra hij iets weet. Helaas, de rest van de dag geen telefoontje gehad! We balen als een stekker en zijn steeds meer in de zenuwen over het hoe en wat te doen, aangezien we 14 oktober uit dit huis moeten en voorlopig niet weten of we in Den Haag moeten blijven, naar Brabant en/of Italië gaan, Shaila van de crèche halen of niet… Een zeer zenuwslopende situatie!!!

do 18 aug
rond 12 uur heb ik zelf de makelaar gebeld. Hij heeft de bank gesproken, maar degene die hij nodig heeft, is pas om 12 uur op kantoor. De makelaar neemt contact met de bank en belooft me vandaag terug te bellen met alle antwoorden… Ik begrijp natuurlijk ook dat hij afhankelijk is van de bank. Wij blijven hopen dat we een antwoord krijgen… we zijn nog steeds positief ondanks het feit dat we lichte zenuwinzinkingverschijnselen beginnen te vertonen!!!

ma 22 aug
‘s middags gebeld met de makelaar. Hij vertelt dat de behandelaar van onze aanvraag (die dan ook het laatste ok moet geven) pas morgen weer terug is van vakantie. Alles ligt in Milaan, waar ze de internationale aanvragen behandelen. Dit houdt in dat we morgen of overmorgen een antwoord krijgen…. Gildo belooft me terug te bellen zodra hij info heeft.

di 23 aug
9.30 uur. Gildo, de makelaar, belt me op. Ik zit op kantoor en neem op…. ik kan gelukkig ergens afgezonderd in een kamertje zitten. Gildo zegt dat hij de bank area manager van Bologna gesproken heeft. Daar ligt onze aanvraag en niet in Milaan (dat ze dit niet eens wisten!?). Deze man heeft zijn excuses aangeboden en uitgelegd dat er privé problemen waren op de afdeling, dat mensen met vakantie waren en dat er 1500 aanvragen liggen… Maar ok, hij heeft een collega/vriend om een vriendendienst gevraagd en onze aanvraag wordt nu behandeld. De bank vraagt 2 dagen de tijd om de goedkeuring te geven! Uiterlijk donderdag zouden we antwoord moeten hebben. Ik heb Gildo gevraagd wat we daarna zullen doen: hij zegt heel snel de “preliminare” te kunnen regelen. Daarna heeft hij 1 á 2 maanden nodig om alle zaken te regelen tot de overdracht. Ik meld onze haast ivm het verlaten van ons huidig huis per 14 okt. Tevens meld ik dat we het huis willen zien voordat we ook een preliminare tekenen. Bovendien meld ik dat de achterbuurman in Italië een plantagehouder is en dat hij wel recht heeft om evt. de aangrenzende grond rondom het huis te kopen. Gildo zegt dat hij geen probleem ziet en dat hij de buurman een brief probeert te laten tekenen dat hij ervan afziet… En ik meld hem ook dat we gezien hebben dat achter de heuvel een moestuin is, die niet daar hoort. Hij geeft aan dat het gebruikelijk is, dat men zijn land tijdelijk uitleent. Ik hoop dat Gildo mijn aanwijzingen oppakt en aan de slag gaat…
We spreken af, dat we naar Italië gaan om het huis opnieuw te bekijken en om de preliminare te tekenen. Eerst wachten we wel op het antwoord van de bank…. donderdag?

do 25 aug
We zitten al 2 dagen vol spanning te wachten op een antwoord van de bank, dat natuurlijk niet komt…
Maar ook de makelaar laat niets van zich horen dus rond 15.30 uur bel ik hem op met de vraag: “Heeft u al iets gehoord?” Waarop hij antwoordt dat hij nog geen telefoontje heeft gehad van de bank ondanks het feit dat ze dat beloofd hadden, maar dat hij zelf nog niet gebeld heeft. Ik maak hem duidelijk dat we niet blij zijn met de gang van zaken en dat ik vandaag echt een antwoord wil.
Hij belooft me meteen met ze te bellen en mij vandaag nog terug te bellen. We spreken af dat als de bank geen antwoord heeft, dat we de papieren terug vragen en dat we een andere bank zoeken. … na 2 uur heb ik nog geen belletje gehad van de makelaar… ongeduldig bel ik hem toch zelf weer op. Hij meldt dat de bank weer zegt “morgen” een antwoord te hebben, maar hij heeft ze ook duidelijk gemaakt dat wij daar niet van gediend zijn en dat we vandaag echt een antwoord willen. Volgens de makelaar krijgen we vanavond of morgenochtend een antwoord…
Wij zijn radeloos, moedeloos, bijna tegen een depressie aan… vooral Peter voelt zich ellendig!
We hopen toch op een telefoontje vanavond… inmiddels is het 22 uur en dat komt natuurlijk niet meer. Zullen we morgen wel iets horen? Wat moeten we verder doen? Gaan we met een andere bank proberen? Of horen we uiteindelijk wel dat alles ok is???

vr 26 aug
ik ga ‘s ochtends met Shaila naar de sportschool en voor de zekerheid heb ik mijn telefoon bij me, zelfs als ik ga douchen en even relaxen in de sauna! Natuurlijk ontvang ik geen telefoontje.
Terug thuis heb ik meteen de makelaar gebeld. Hij meldt dat hij om 8.30 uur al met de hoge pieven van de bank gesproken heeft en dat hij de excuses heeft aangehoord van druk/druk/druk maar dat hij gezegd heeft dat er vandaag een schriftelijk antwoord moet komen, anders stoppen we met deze bank en de makelaar zal geen zaken meer met hen doen.
Hij vertelt me ook dat hij de bank de tijd wil geven tot 18 uur en dat hij me rond 18.30 uur belt met de status en hopelijk op goed nieuws.
Ik laat hem nog even weten dat ik alleen een schriftelijk antwoord accepteer en dat ze ons tegemoet zullen moeten komen als alles doorgaat. Want zo behandel je klanten niet!
Het is iedere keer moeilijker om Peter te bellen en te moeten vertellen dat we nog even geduld moeten hebben…. hij schiet gelukkig steeds vaker in de lach!

ma 29 aug
Rond 9.40 bel ik de makelaar. Hij is net op kantoor en hij gaat meteen de bank bellen. Hij zegt mij binnen een uur terug terug te bellen. Om 10.50 bel ik hem zelf weer op, want ik heb van hem nog niets gehoord. Hij kan niemand bereiken van de bank en blijft het proberen tot hij iemand heeft gesproken. Hij laat merken dat hij ook erg teleurgesteld is en dat hij de situatie niet begrijpt. Hij is van plan om een klacht in te dienen, want hij is deze manier van werken van hen niet gewend en vindt het onacceptabel.
Wij zijn het met hem eens, maar we schieten er niets mee op. Wij willen een antwoord.
We spreken af dat wij voor 18 uur door hem teruggebeld worden en dat we dan (afhankelijk van wat we van de bank horen) afspreken hoe we verder gaan.
Op aandringen van Peter bel ik zelf de bank. Ik krijg ook niemand te pakken en probeer zelfs algemene nummers die we via Internet gevonden hebben, maar ik raak verzeild in nog meer onduidelijkheden…
Rond 12.15 uur probeer ik weer de man van de bank te bellen. Ik krijg hem aan de telefoon!
Hij legt uit hoe de situatie is, hij biedt zijn excuses aan namens de bank, hij vertelt dat hij van alles probeert te regelen, maar dat hij ook afhankelijk is van de directie van de afdeling die alles moet goedkeuren. Hij meldt net met onze makelaar gesproken te hebben en afgesproken te hebben dat we vandaag een schriftelijk antwoord moeten hebben, maar dat het ook morgenochtend zou kunnen zijn, omdat ze de antwoorden van de directie vaak in de ochtend pas op de Pc’s zien! Ik ga hiermee akkoord, maar meld hem wel dat het de uiterste datum en tijd is. Ons geduld is op en het vertrouwen is weg. Hij begrijpt het allemaal, maar zegt weer dat de hypotheek echt geen probleem is…..
Rond 20 uur word ik gebeld door onze makelaar. Hij heeft de bank gesproken en weet dat ik ze ook gesproken heb. Hij weet nog niets en hoopt morgenochtend iets te horen, zo niet, gaan we verder met een andere bank. Als we via een andere bank gaan werken, dan duurt het 3-4 maanden en hij zegt dat de verkopers geen probleem zouden moeten hebben… maar zekerheid hebben we natuurlijk niet!
We gaan er vanuit dat we een appartement moeten zoeken in Den Haag……… en dat alles opschuift naar begin volgend jaar.

di 30 aug
Rond 15 uur spreek ik de makelaar. Hij heeft net de bank gesproken. Ze hebben nog steeds geen antwoord van de directie gekregen. Onze contactpersoon bij de bank schrijft de directie een brief, waarin staat dat we morgen een antwoord verwachten, omdat we anders een schadeclaim indienen voor de gemaakte kosten en het mislopen van de koop. Hiermee hoopt hij een antwoord af te dwingen.
We vragen ons af of dat werkt, maar we hebben tenslotte niets meer te verliezen…
Peter en ik hebben gisteravond besloten om alvast op zoek te gaan naar een huurwoning voor de komende maanden (14 okt. is de overdracht van ons huis hier in Scheveningen!), want hoe dan ook, het zal veel langer gaan duren.
Natuurlijk zegt de makelaar dat we morgen elkaar weer spreken…. We blijven hopen op een positief antwoord!

woe 31 aug
‘s middags de makelaar gebeld: hij weet nog niets.
Eind van de middag krijg ik een telefoontje van de makelaar: hij heeft de bank gesproken (die ene mevrouw is terug…??? Ik heb geen idee meer wie dat is, maar ze schijnt ergens wel verantwoordelijk voor te zijn) en ze garanderen ons dat de hypotheek haalbaar is, maar dat ze nog 2 dagen nodig hebben om het schriftelijk te bevestigen!!!! Ah ja, 2 dagen meer of 2 dagen minder maakt ook niet meer uit!!!! Gildo eindigt het gesprek met de afspraak vrijdag weer te bellen en hij meldt ook te hopen dan de week goed af te sluiten!! Tja, dat hopen wij ook…

vr 2 sept
vanmiddag gebeld met de makelaar, maar hij had nog niets gehoord en zou de bank zelf gaan bellen. Hij belooft me rond 18.30/19 uur terug te bellen. Inderdaad rond 19.30 uur belt hij mij op met de mededeling dat hij niemand heeft kunnen bereiken en dat hij maandagochtend (zodra hij op kantoor is, rond 9 uur) gelijk contact met de bank zal opnemen en daarna mij zal bellen.
We zijn niet blij met deze situatie. We hadden gehoopt vandaag echt een antwoord te krijgen… maar ons geduld wordt nog meer op de proef gesteld. In de tussentijd zijn we haastig op zoek naar een huurwoning. Het is een hele business, dat hadden we ons niet gerealiseerd… en het aanbod is ook niet bepaald goed gevarieerd (wel in prijsklasse natuurlijk!)! We gaan het weekeinde in met gemengde gevoelens, maar daar zijn we wel aan gewend nu!

ma 5 sept
Omdat we niets van de makelaar gehoord hebben, heb ik rond 15.30 zelf met de bank gebeld. Ons contactpersoon heeft ons gemeld dat de vrouw, die de laatste goedkeuring moet geven, terug is (ze was ziek), Zij heeft hem beloofd morgenochtend gelijk aan onze aanvraag te werken. Ons contactpersoon belooft me vervolgens ons morgen rond 12 uur te bellen met het lang verwachte antwoord! Of wij dat nou echt geloven… In de tussentijd hebben we weer een paar woningen gezien en gaan er nog meer bekijken hier in de buurt… deze situatie zorgt voor nog meer stress, maar we proberen het hoofd koel te houden en gelukkig is het weer zomers en dat doet ons goed!

di 6 sept
Rond lunchtijd hebben we de bank gebeld. Onze contactpersoon vertelt ons dat hij vanochtend de vrouw gesproken heeft, die haar handtekening gezet heeft onder onze aanvraag! Dit betekent dat we een goedkeuring hebben!!!. Hij wacht nu echter op de schriftelijke vrijgeving…. We weten niet of we nu blij moeten zijn of dat we nog steeds in de “maling” worden genomen. Het is tenslotte nog steeds alleen een mondelinge toezegging…. We wachten tot we ‘t echt zwart op wit hebben, hopelijk vanmiddag. Inmiddels hebben we ook tijdelijke woonruimte gevonden, we gaan vanavond het e.e.a. afspreken.
Rond 15.30 uur belt de makelaar op. Hij wil even bevestigen wat de bank reeds ons gemeld heeft. Hij verwacht morgen (jawel alweer “domani”!!!) een schriftelijke bevestiging voor de hypotheek. We bespreken ook wat we straks moeten doen voor het tekenen van het voorlopig koopcontract, het aanvragen van vergunningen, het laten repareren van het dak en de mogelijkheid om de overdracht eind van het jaar te doen… We blijven natuurlijk hopen dat morgen echt morgen is!

woe 7 sept
Na een aantal pogingen de bank te spreken, heb ik de makelaar gevraagd of hij iets al gehoord had. Dat had hij niet, dus zou hij mij in de loop van de dag nog terugbellen. Rond 16.00 uur belde hij op met de mededeling dat de bank toezegt alle handtekeningen te hebben en dat de hypotheek geregeld is! Maar ze hebben het nog niet op papier “dat moet via het systeem morgenochtend wel binnen zijn”..(ik ga er vanuit dat ze hun intern netwerk bedoelen). Peter vindt dit goed nieuws, maar ik ben toch nog voorzichtig, want uiteindelijk zitten we nog steeds te wachten op de schriftelijke bevestiging, en zolang we die niet hebben, kunnen we niet verder!
We hebben door deze laatste ontwikkeling ook besloten om de gevonden woonruimte niet te huren, dat moest voor minimaal 5 maanden en dat zou misschien te lang zijn geweest en dus ook te duur. We overwegen nu om tijdelijk toch bij familie te gaan wonen. Wat heerlijk om te weten dat je op familieleden kunt rekenen en wat fijn om te zien dat zoveel mensen met ons meeleven. Ik, Vanessa, heb het erg moeilijk gehad de laatste dagen, maar dankzij de steun van al die lieve mensen om ons heen, krijg ik we weer positieve energie! Bedankt!

do 8 sept
Rond lunchtijd heeft de makelaar mij gebeld met de mededeling dat alle goedkeuringen aanwezig zijn en dat het er naar uit ziet dat we morgenochtend de schriftelijke bevestiging krijgen. Ik moest hard lachen toen hij “domani” zei en heb hem moeten uitleggen dat het, na 3 maanden dit woord te horen, geen betekenis meer voor ons heeft. Ik had de indruk dat hij mijn opmerking niet kon waarderen… Uiteindelijk hebben we vandaag weer hetzelfde gehoord als de afgelopen dagen… maar op de ene of andere manier geloven we er in dat we deze week uitsluitsel krijgen…

vr 9 sept
Wat een domper! We zijn volkomen sprakeloos…
Vanochtend belde de makelaar met de mededeling dat de hypotheek rond is en dat we straks per fax alle papieren zullen ontvangen. Dat is goed nieuws!
Maar… (zo ging hij verder) hij had de verkoopster gesproken en ze was erg boos over de extreme lange wachttijd (wie niet?!?) en ze meldt het huis niet meer te willen verkopen!!!!!
We zijn helemaal in de war, we weten niet wat we hier nu weer van moeten denken…
De makelaar heeft de verkoopster onder druk gezet door haar te herinneren aan haar mondelinge afspraken en aan de kosten die door ons gemaakt zijn en vooral haar te wijzen op het feit dat het bekend is dat de Italiaanse banken niet zo snel werken en dat deze reden niet echt plausibel is.
De makelaar kon niet vertellen of ze een andere koper hebben of dat ze zelf het huis willen houden… De verkoopster zou met haar mede-eigenaren gaan praten en er maandag of dinsdag op terugkomen.
De makelaar meldt dat we kunnen hopen dat het toch nog doorgaat, maar verwacht niet dat ze van mening zullen veranderen… Hij stelt ons voor om andere huizen te gaan bekijken…

Wij voelen ons verslagen!

We hebben ‘s middags nog eens met de makelaar gebeld. Deze keer omdat we nog steeds de fax van de bank niet hebben ontvangen, hij belooft ervoor te zorgen. Verder meldt hij dat hij via de geometra gehoord heeft dat de verkoopster van het huis met hem contact heeft opgenomen (ze schijnen goede kennissen te zijn) en dat hij haar ook heeft uitgelegd dat we in een machteloze situatie verkeren en dat iedereen tot nu toe hard gewerkt heeft om deze zaak zo snel mogelijk te laten lopen… wellicht helpt dit…

ma 12 sept
We hebben eindelijk de fax van de bank ontvangen (nadat we weer daarop aangedrongen hebben). Het document stelt eigenlijk niet veel voor, er staat dat we de hypotheek krijgen voor het bedrag dat we gevraagd hadden, dat we wel een brand- en ontploffingsverzekering bij een door hen aangewezen verzekeraar moeten afsluiten en dat dit document 4 maanden geldig (binnen die tijd moet je een uiteindelijke koopakte afsluiten). Fantastisch nieuws natuurlijk, maar zo voelen we ons niet echt… we zitten in spanning te wachten op een hopelijk positief bericht van de verkoopster….

di 13 sept
We zijn niet gebeld, dus bellen wij naar de makelaar. De geometra heeft deze dagen geen tijd gehad om naar het kadaster te gaan om de “verkoopster” (daar werkt ze toevallig) de sleutels terug te brengen, zoals ze gevraagd had. Hij zal morgen (oh neee, alweer dat woord!!!) in de loop van de ochtend contact met haar opnemen en ons bellen. Hopelijk blablabla… dat geklets van de makelaar komt onderhand onze neuzen uit…. We beslissen dat we morgenochtend afwachten en, als er geen positief nieuws is, nemen we zelf contact met deze dame op (oh wat kun je veel uit het internet halen! namen, adressen, telefoonnummers….) wie weet biedt dat weer nieuwe perspectieven!

woe 14 sept
Voor de lunch heb ik zelf gebeld met de makelaar. Hij meldt met de verkoopster te hebben gesproken en dat ze echt niet meer willen verkopen, ze hebben zich bedacht! Hij heeft weer gedreigd met juridische procedures, maar dat heeft niet gewerkt. Ik vraag door om meer informatie te krijgen en uiteindelijk stel ik hem voor om deze vrouw zelf te bellen. Hierop reageert hij verbaast, maar hij ziet ook in dat dat zou kunnen werken. Ik krijg direct het mobiele nummer van “Signora Rosa”.
Gelijk bel ik haar op. Haar stem is zacht en met een typisch accent uit Le Marche. Ze reageert verbaast maar niet geschrokken en na kort polsen (mezelf voorstellen als Italiaanse al 16 jaar in NL wonend en met heel veel hoop en enthousiasme dit huis willen kopen, werkt), vertelt ze me het volgende:

Zij is alleen familie van de eigenaren, zij heeft zelf geen belang in de verkoop, behalve dat ze haar familie wil helpen. Ze is erg boos over de gang van zaken, niet alleen zij, maar ook de eigenaren, want het duurt al een eeuwigheid en de makelaar laat hen steeds niets weten.
Ze vermoedt dat ze in de maling worden genomen, ze vraagt “hoe kan het dat een bank een hypotheek afgeeft zonder dat er een voorlopig koopcontract is getekend?”. Dat heeft ze nog nooit gehoord en zij werkt in deze branche. Dus leg ik haar uit hoe de vork in de steel zit.
Bovendien zou alles voor einde Augustus geregeld zijn, maar tot nu toe is er niets concreet. Ze voelen zich ook beledigd door bepaalde punten die in het voorlopig koopcontract waren opgenomen, bijvoorbeeld het provisorisch repareren van het dak. Hierop reageer ik dat wij dat zelf gevraagd hebben en dat we ons misschien aan de Nederlandse maatstaven houden, terwijl ons verzoek in Italië juist ongewoon is.
Verder vind ze het dreigen met juridische stappen onbegrijpelijk.
Zelf heeft signora Rosa onze makelaar nog nooit ontmoet, alle contacten verliepen via de geometra, op een paar telefoontjes van de makelaar na. Ze hadden liever persoonlijk contact gehad, ook met ons (“aan wie verkopen we?”), want op het moment schijnen er veel verhalen de rondte te gaan over makelardijen die buitenlanders en Italianen oplichten. Ze heeft absoluut geen goede indruk van deze makelaar.
Ik laat ook onze ontevredenheid schemeren en dat valt goed. Ze wil vandaag nog met haar familie contact opnemen, maar uiteindelijk geeft ze aan niet te weten of haar familie verder ook nog andere kopers heeft of juist via een andere makelaar wil werken.
Ik laat haar weten dat we bereid zijn om eventueel langs te komen om met elkaar kennis te maken en om persoonlijk erover te praten. Signora Rosa vraagt me morgen nog eens met haar te bellen en we spreken af met discreetheid over ons telefoontje met de makelaar te praten.

Peter ligt met griep in bed thuis, maar dit bericht geeft hem een beetje verlichting. Hij heeft mij al maanden geleden gevraagd om persoonlijk contact met de eigenaren op te nemen, maar ik heb het steeds afgehouden omdat ik dacht me in het werkveld van de makelaar te bemoeien… Peter blijkt toch gelijk te hebben gehad (is hij nu meer Italiaans aan het worden dan ik?!).
Opeens is de makelaar erg nieuwsgierig en belt me op, maar ik ben niet thuis, maar in vergadering op kantoor. Hij zal toch moeten wachten (wij hebben tenslotte ook steeds zo lang op hem gewacht…).
Thuis gekomen heb ik de makelaar gebeld en hem verteld dat we morgen meer zullen horen. Met heel veel woorden probeert hij mij nog te laten geloven dat hij steeds zijn best gedaan heeft, waarop ik reageer dat ik niet alleen de bank de schuld geef (die heeft zeker heel slecht gepresteerd), maar vooral het feit dat we steeds met tussenpersonen communiceren! (Ik heb ooit tijdens een cursus communicatie een test gedaan waar een verhaal doorverteld moest worden van persoon naar persoon en na 8 schakels was het verhaal helemaal uit zijn verband gehaald! Dit associeer ik nu aan onze situatie).

Voor het eerst zeg ik tegen de makelaar dat ik hem “domani o dopodomani” weer bel!

don 15 sept
Voor de lunch heb ik Signora Rosa gebeld. Ze is kort af en meldt dat de familie niet verkoopt en er ook niet meer over wil praten.
Ik sta versteld en zeg dat ik het heel erg jammer vind. Ik vraag ook nog eens of ze niet via een andere makelaar willen verkopen en ze herhaalt dat ze er echt niet meer over willen praten…. het spijt haar, en ik voel dat ze dat meent. Ik ben spakeloos. Het gesprek heeft nog geen 2 minuten geduurd!

En nu? Van alles gaat door onze hoofden. Ik had er wel rekening mee gehouden, maar Peter vindt het moeilijk te accepteren en bedenkt allerlei nieuwe mogelijkheden… Ik had natuurlijk wel ons telefoonnummer kunnen achterlaten voor het geval dat ze zich bedenken…. Ik beloof Peter dat ik dat morgen in ieder geval nog doe. We voelen ons verslagen, toch ben ik praktisch ingesteld en probeer vooruit te plannen. Als het lot wil dat het zo loopt, dan zal het ook!

vrij 16 sept
Vanochtend op de sportschool kwam ik tot de ontdekking dat de makelaar mij mobiel had gebeld en zelfs mijn voicemail had ingesproken. Hij vroeg of ik hem terug kon bellen omdat de geometra met mevrouw Rosa had gesproken. Thuis gearriveerd heb ik hem teruggebeld, maar hij had eigenlijk niets bijzonders te melden, behalve dat ze de sleutels hebben teruggegeven en hij wilde natuurlijk wel weten of ik iets nieuws gehoord had. Ik heb hem verteld wat hij al weet. Hij heeft de verschillende juridische mogelijkheden met me doorgenomen en ik heb hem duidelijk gemaakt dat, als we zoiets zouden starten, zeker niet tegen de verkopers zou zijn, maar tegen de bank. Verder stelde hij voor om andere huizen te gaan bekijken om gebruik te maken van de nu nog 4 maanden geldige finaciering, maar ik heb hem gemeld dat we op dit moment nog even niet aan toe zijn om deze beslissing te nemen en dat we eventueel nog contact met hem zullen opnemen.

Gelijk daarna heb ik Signora Rosa gebeld om haar te bedanken voor haar bereidwilligheid en om te vragen of ze onze telefoonnummers wil noteren en doorgeven aan haar familie, in het geval dat ze zich bedenken. Ze is meegaand en eindigt het gesprek met “het spijt me heel erg, mijn familie is door deze situatie heel erg koppig geworden”!

Geplaatst in Nieuwsbrieven Villa Bussola en getagd met , , .
Peter van Diessen

Peter van Diessen

Hoi, mijn naam is Peter. Ik ben jullie gastheer. Samen met Vanessa heb ik in 2007 Villa Bussola opgezet.

Geef een reactie